Решението на ВКС за регистрацията на Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ) е официализирано, формално признание за нещо, което месеци преди това се случи в сърцата на хиляди български граждани – жадни за истинско равноправие и реална демокрация.    

    Благодаря на първите последователи на новата партия, които повярваха в каузата ни за демократична, отговорна, свободна и толерантна България.    

    Обръщам се с искрен призив към онези, които по убеждение са с нас, но до днес не са ни последвали с формално включване в редиците ни, защото агресивно им се внушаваше, че ДОСТ няма да получи регистрация – демокрацията е по-силна от ретроградните сили и техните заклинания и затова очаквам да освободите волята и енергията си, за да бъдем заедно част от нова и силна алтернатива.    

    Решението на ВКС преди да бъде добра новина за ДОСТ е добра новина за България по две причини.      

    Първата е надполитическа. ВКС е на висотата на своите конституционни и законови отговорности и с това свое Решение реабилитира дискредитираното с отказа на съдията от СГС доверие на хилядите членове и симпатизанти на партия ДОСТ във върховенството на закона. Това Решение на ВКС е знак, че България е правова държава, която безусловно гарантира конституционното право на свободно политическо сдружаване на своите граждани.

     Втората е дълбоко политическа. Учредяването на ДОСТ е нов, силен демократичен ресурс за развитието на България като откровена и последователна евро-атлантическа държава. Това е приоритет на приоритетите на ДОСТ, защото включва всички ценности на цивилизованата политика, сред които, на първо място, реалното равноправие без етническа и верска дискриминация. Ние и занапред смело ще се борим за постигане на пълно и ефективно равенство, но чрез механизмите на интегриране. Този процес следва да се реализира в рамките на конституционния принцип за единство на българската гражданска нация, което превръща ДОСТ в една истинска национална либерална партия. Концепцията ни за нов, модерен граждански патриотизъм, който включва, а не изключва, става особено актуална в контекста на тежките предизвикателства, пред които е изправена демокрацията в света – бруталния тероризъм. За ефективно противодействие на ескалацията на терора, освен укрепването на системите за национална сигурност, е от особено важно значение ресурсът на партии с профила на ДОСТ, защото залагаме преди всичко на толерантността и интеграцията вместо езика на омразата и разделението.    

    Демократи за отговорност, свобода и толерантност е алтернатива на всички антинатовски, антиевропейски, крайно националистически и олигархични сили в българското общество. След 26 години от началото на демократичните промени тези ретроградни сили все още представляват реална заплаха за българската демокрация. Необходимо е консолидирано противодействие и точно тук разполагаме своето място и политическите си цели.    

    Знаем, че сме в началото на пътя. И понеже той е верен, ще успеем.
                                                                                           

ЛЮТВИ МЕСТАН

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДОСТ
     

Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код