ОБРЪЩЕНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДОСТ Г-Н ЛЮТВИ МЕСТАН

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ И СИМПАТИЗАНТИ НА ДОСТ, СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

Благодаря Ви за коментарите в сайта dost.bg относно Решението на Изпълнителния съвет на партията ни да подкрепим кандидатурата на г-жа Цецка Цачева за президент на Р България.

Високо ценя и положителните, и критичните Ви коментари. Вашата активност е най-силното доказателство, че ДОСТ, за разлика от тоталитарните партии, е партия на свободните демократични дебати. Това впрочем изрично е записано в нашия Устав. Вие, нашите членове и симпатизанти, сте свободни, смели, демократично мислещи граждани. Вие сте нашата сила. Само в тоталитарните партии от членовете и симпатизантите изискват сляпо да следват решенията на лидера или на централните органи

Принципът „не съм съгласен с твоето мнение, но съм готов да умра за правото ти да го изразяваш“, отразява най-пълно демократичната същност на ДОСТ. Точно затова ние сме единствената партия, която без цензура предоставя сайта си за изразяване на критични, дори и враждебни мнения, с изключение единствено на нецензурните.

Коментарите Ви за Решението на ДОСТ разбираемо не са еднозначни, защото самото ни Решение не е еднозначно. Това беше едно трудно решение, взето с ясното съзнание, че нито ГЕРБ, нито премиерът Бойко Борисов заслужават с политиката си нашата подкрепа. Нещо повече – нееднократно през този, втори мандат на премиера Бойко Борисов, доминиран от идеологията на крайните националисти, българските граждани от етническите и религиозните малцинства и преди всичко мюсюлманите са подлагани на унижение – от скандалните глоби за ползване на майчин език до драстичното нарушаване на конституционния принцип за равенство в редица дискриминационни закони. Ограничението на броя на секциите в Р Турция е само един от ярките примери. Точно затова е толкова силно изкушението Ви към квадратчето „не подкрепям никого“. Историята обаче помни примери, когато дискриминираните представители от една нация са се изправяли заедно с мнозинството срещу друго стратегическо зло. Афроамериканците в условия на реална расова дискриминация са умирали заедно с белите по бойните полета на Втората световна война срещу нацисткото зло. Едва 23 години по-късно (1968г.) в САЩ ще бъде приет Законът за гражданските права, който гарантира реалното им равноправие в американското общество.

Разбира се, в европейска и натовска България ние няма да чакаме още 23 години. Ускореното покриване на евро-атлантическите стандарти на правата на човека в България предполага да се съхрани стратегическият евро-атлантически път на страната. Нашата подкрепа е за тази стратегическа цел, а не за ГЕРБ или за Бойко Борисов.

Знам, че е непонятно за българските политически страсти да се разбере една такава позиция, но понеже ние освен демократи за свобода и толерантност, сме демократи и на отговорността, поставихме стратегическия национален интерес на България над отношението си към ГЕРБ, премиера и дори към самия кандидат на управляващата партия. Този стратегически интерес е ясно дефиниран – България да се развива като евро-атлантическа държава и занапред. Ние сме нова партия с нов демократичен ресурс и в такива ситуации на съдбовен избор за страната можем да се издигнем над партийното си его, да преодолеем надменността и високомерието, с които бе посрещнато Решението ни.

Рискът изборите да бъдат спечелени от кандидата на левицата, е огромен. Всеки демократ – а Вие сте демократи – трябва да даде своя глас срещу тези, които виждат над украински Крим развято руско знаме; срещу тези, които целят реабилитирането на отречени олигархични модели на управление.

В демокрацията гласът „срещу“ е глас „за“ дори когато е даден за кандидат, който по принцип не покрива изцяло критериите Ви за атлантизъм и демокрация. Този компромисен подход няма алтернатива. „Не подкрепям никого“ не е отговорна гражданска позиция.

ДОСТ няма да бъде партия на бойкота, защото ще бъдем партия на активното гражданско участие. Ние носим в себе си идеята за един нов, граждански патриотизъм и в името на България в такива критични ситуации сме готови и на компромиси.

Единственият компромис, който няма да направим, е този с изконните ни човешки права и гражданските свободи. Затова и след избирането на новия държавен глава и с нашите гласове ще продължим безкомпромисно да отстояваме нашите принципи и разбирания за реално равноправие на всички български граждани, независимо от етнос, вяра, майчин език и култура. Убедени сме, че новият държавен глава трябва да бъде институционален и морално-политически гарант за това.

Идеята на моя призив към Вас е с нашия компромис, с нашия глас за г-жа Цецка Цачева ние да се издигнем високо над надменността и на Премиера, и на местните му партийни функционери, които с непремерените, нерядко обидни за ДОСТ и привържениците ни думи всъщност правят най-лошата услуга на своя кандидат, като я затварят в тесните рамки на партийното си его и подлагат на риск избирането й. Да видим дали и за втория тур ще бъдат така надменни. ГЕРБ, заслепени от опиянението на 10-те си предишни победи, нямат съзнание каква тежка загуба грози не само тях, но и евро-атлантизма в България. Ние с Вас, за разлика от герберите, ще бъдем докрай отговорни пред държавата си.

Гордея се с всеки един от Вас, с всеки един демократ за отговорност, свобода и толерантност.

       ЛЮТВИ МЕСТАН

       ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДОСТ

Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код