ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

Г-Н БОРИСОВ,

Малко скромност никак не Ви е излишна. Нито аз – председателят на ДОСТ, нито който и да е от 17те хиляди членове на младата ни партия е предложил своята подкрепа собствено на Вас, на ГЕРБ и дори на Цецка Цачева, за да ни припомняте библейската максима за непоисканото добро. Ние заявихме позиция за подкрепа на Цецка Цачева не заради самата нея, заради Вас и още по-малко заради партията Ви, а заради стратегическия избор на страната да бъде евро-атлантическа държава и занапред. Изборът на Президент е избор на държавна визия, затова българският президент се избира не от парламента и от партиите, а от гражданите, от нацията.

         Ситуацията е такава, че в крайна сметка изборът ще бъде между Цецка Цачева и ген. Радев. Рискът да се случи второто, е огромен. Въпрос на политическа отговорност е всяка партия и всеки гражданин, който споделя евро-атлантизма като ценност, да стори необходимото.

Мотивите за нашето решение, както вече заявихме, стоят по-високо и от ГЕРБ, и от кандидатурата Ви. Струва ми се, и от Вас самия.

Евро-атлантизмът не е нито Ваш монопол, нито на традиционното дясно, нито на която и да е друга партия, защото е национален приоритет и гражданска ценност.

Трябва да сте или наивник, или недопустимо дори според библейските максими нескромен, за да се осмисляте в плана на собственото си его – или партийно, като адресат на нашата позиция. Вие и ГЕРБ с политиката си не заслужавате тази подкрепа минимум защото за Вас властта е по-ценна от демократичните принципи и човешките права и затова слугувате на началниците си от ПФ (по В. Симеонов) при приемането на дискриминационни закони.

Нашата подкрепа е за евро-атлантизма като път за категоричната демокрация в България без евразийско махало.

България няма нужда от президент, който вижда над украински Крим развято руско знаме; от президент, зад когото в крайна сметка да стоят олигарси. Апропо, нито Вие сте убедителен в разграничението си от тях, нито Цецка Цачева покрива убедително критериите за атлантизъм.

За съжаление, алтернативата е по-опасна. Тук трябва да споделя смущението си дали вече не сте се обрекли на тази алтернатива.

Надменността и високомерието, породени от опиянението от 10те победи, заради които затваряте кандидата си в „двора“ на ГЕРБ, е най-лошата услуга, която поднасяте на Цецка Цачева. Въпреки влечението Ви към библейските максими, аз няма да призова Бог да Ви прости, защото не знаете какво вършите. Няма как да не знаете, че колкото и да е голям „дворът“ Ви, той е едва 25, максимум 30%, каквото и да Ви нашепва Вашата собствена социология (или социоложка).

Изглежда Ви тресе тежка ценностна криза и е трудно да разберете, че политиката не е пазарлък и търгашество, че може да се дава не само непоискана, но и отказана подкрепа извън „двора“.

За ДОСТ няма никаква стойност Вашата реакция – дали приемате, или отказвате позицията ни. За нас е важно България да не остане в брауновото движение от Москва към НАТО, от Путин към Меркел, от Бокова до Кристалина, от Симеонов до „Меси“, от Каракачанов до „джентълмена“ В. Сидеров, а да се изправи след президентските избори пред „бай хуей“ – китайски израз, който означава „бели възможности“.

Българските „бели възможности“ са безалтернативни – НАТО и ЕС.

        ЛЮТВИ МЕСТАН

Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код