ПОЗИЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ДОСТ

Силният интерес ще участва ли ДОСТ със своя кандидатпрезидентска двойка, бе напълно оправдан. ДОСТ е не просто нов политически субект, но възникна в българското политическо пространство в резултат на тежък сблъсък между принципите на евро-атлантизма, изразявани от г-н Лютви Местан, по онова време председател на ДПС, и проруските, антинатовски по своя смисъл тежнения на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това обстоятелство позиционира новата партия не като един от многото политически субекти, а като проект с качествено нова идеологическа самобитност и като отклик на нов тип обществени очаквания.

Окончателното ни решение е известно – няма да участваме с наша кандидатпрезидентска двойка. Това бе по-трудното решение, взето след дълго, продължило над 6 часа заседание на Изпълнителния съвет. По-лесно би било решението да участваме. Съзнателно пропуснахме тази тежест, ако трябва да потърсим аналогия с тактическите похвати на учредителя на ДОСТ легендарния Наим Сюлейманоглу, който нерядко пропускаше тежести в името на следващата, по-голяма цел. На политически език за новоучредената ни партия по-важен приоритет е организационното изграждане и укрепване на партията, за да си каже тя тежката дума на парламентарните избори.

Разбира се, сарайските глашатаи побързаха да видят в нашето решение поставяне във „фризера“, „матиране на Местан от Орешарски, т.е. от Доган“. Това е твърде несъстоятелно, защото, що се отнася до матирането, няма по-тежка ситуация на политически мат от тази, в която изпадна ДПС. Без легитимна, официално издигната кандидатпрезидентска двойка ДПС прилича на армия от наемници, която, или трябва да материализира съмненията, че стои зад проваления като премиер Орешарски, или да търгува безпринципно – било вляво, било вдясно – в търсенето на пролука как да се промуши отново във властта. Толкова за „фризера“ и „мата“. Може би с една добавка. Вече „матираните“ ДПС и Орешарски нямат право на ходове, а имат само една възможност – да признаят своето поражение. Орешарски не само че не бе причина да не се кандидатираме, а напротив – това бе едно от най-сериозните ни основания да препотвърдим още един път правилността на решението на г-н Местан за снемане на политическо доверие от правителството на Пламен Орешарски, което вече бе „матирано“ от катастрофалния резултат на Сергей-Станишевото БСП на европейските избори през май 2014г.

Още в първите часове, след като стана ясно, че кандидатпрезидентската двойка на ДОСТ няма да има, напрежение с особено висок градус се насочи вътре в управляващата коалиция. Казусът ООН е само повод за атаката на Каракачанов срещу Кабинета. Националистите не могат без враг, защото, ако го няма врагът, ги няма и тях. Ние сме достатъчно зрели, за да не „наливаме вода“ в националистическа „мелница“, но и достатъчно последователни в тезата си, че националистите нямат място в управлението на евро-атлантическа България. Това съображение няма нищо общо с тезата на ДПС, че „българското общество не било готово да понесе кандидатури на етнически турчин или помак за президент и вицепрезидент“. Това е ретроградно, ниско и пошло. Затова при обсъждането на варианта за участие Изпълнителният съвет консенсусно застана зад кандидатурата на председателя г-н Лютви Местан за президент и на зам.-председателя Хюсеин Хафъзов – за вицепрезидент. Ние нямаме никакви комплекси, защото разбирането ни за равноправието не се свежда до декларативни конституционни и законови положения, а включва правото на представители на малцинствата да се кандидатират за най-високи държавни позиции. В една реална демокрация няма забранени територии за малцинствата.

На следващите президентски избори ние непременно ще имаме наши кандидати. На тези, настоящите, ние ще участваме с идеи и ясни критерии, които изграждат идентичността не само на кандидатите, но и на днешна България. Ние единствени изведохме като един абсолютен, безспорен критерий – Крим, в частност проведените избори за Руска Дума в тази окупирана в нарушение на международното право украинска територия. По този въпрос мълчат всички, в това число и десните. Кандидат за Президент, който не е заел категорична позиция признава ли за законни изборите за Руска Дума на украинската територия Крим, не може да разчита на наша подкрепа на първия тур. Подчертаваме първия, защото логиката на вота на втория е доста по-различна.

Членовете и симпатизантите на ДОСТ са достатъчно зрели, политически отговорни и сериозни, за да е изобщо допустимо да подкрепят когото и да е от независимите кандидати, част от които са по-подходящи за политически скеч, отколкото за реална политическа надпревара за високата институция Президент. Освен това последователят на ДОСТ е с много ясен политически профил, за да е възможна подкрепата на когото и да е от левите кандидати, чиято ангажираност с атлантизма е само плакатна.

Но ние не бихме могли да подкрепим и какъвто и да е друг кандидат, дори „десен“, който не е последователен изразител на ясната логика, че санкциите срещу Русия са наложени заради анексирането на Крим и тяхното отменяне може да се обмисля едва след като започне процес на деокупация и завръщане към принципите на международното право.

ДОСТ е партия, която изповядва разбирането за единство, неделимост и ненакърняване на териториалната цялост и националния интегритет на България. Този принцип е валиден и неотменим и по отношение на други държави, които са обект на посегателства. Това е причината ние твърдо да настояваме за този евро-атлантически критерий.

И ако кандидатът на ГЕРБ за президент трябва да си каже за Крим, то този на Реформаторския блок трябва да отговори споделя ли позицията на г-н Радан Кънев за забрана на вота в Турция. Там живеят близо половин милион български граждани, чийто интереси ние сме призвани да защитаваме и чийто свободен вот трябва да бъде гарантиран.

От отговорите на тези въпроси ще зависи окончателното решение на ДОСТ кого ще подкрепим или на първи тур ще се взрем в последното квадратче на бюлетината…


ИЗПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ НА ПП ДОСТ


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код